11.13.2017

ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΟ:29 Νοεμβρίου Ξεκινάνε οι Ηλεκτρονικοί Πλειστηριασμοί

Έντονη πίεση από την πλευρά των θεσμών για ανάθεση της αρμοδιότητας των Συμβολαιογράφων για τους ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ σε άλλο φορέα, που σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να είναι οι ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΣ ή ακόμα και υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Κρίσιμη θεωρείται αυτή η εβδομάδα για την τύχη των πλειστηριασμών, η ομαλή διενέργεια των οποίων έχει τεθεί από τους θεσμούς ως προαπαιτούμενο για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Μετά την απόφαση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου να απέχει εκ νέου από τη διαδικασία των πλειστηριασμών έως και το τέλος Δεκεμβρίου, έντονη είναι η πίεση από την πλευρά των θεσμών για ανάθεση της αρμοδιότητας σε άλλο φορέα, που σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να είναι οι ειρηνοδίκες ή ακόμα και υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το μοντέλο είναι δοκιμασμένο σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ισπανία αντίστοιχα και έχει τεθεί επιτακτικά από τους εκπροσώπους των θεσμών στις τελευταίες συναντήσεις στα μέσα Οκτωβρίου. Ενδεικτικό της σημασίας που έχουν οι πλειστηριασμοί για την αποκατάσταση της ομαλότητας αλλά και για το ίδιο το τραπεζικό σύστημα είναι το γεγονός ότι στο θέμα αναφέρθηκε χθες κατά τη διάρκεια του Eurogroup και ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι, ενώ από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών διαμηνύεται ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση και ότι «το σημαντικό είναι να μην βγει το πόδι από το γκάζι στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων ενόψει της αξιολόγησης».

Η πρόταση για ανάθεση της αρμοδιότητας των πλειστηριασμών σε άλλο φορέα, έχει τεθεί από τους θεσμούς προς την κυβέρνηση με επιτακτικό τρόπο, διαμηνύοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί με κάθε μέσο η διενέργεια του πρώτου ηλεκτρονικού πλειστηριασμού στις 29 Νοεμβρίου, όπως έχει προβλεφθεί από τον νόμο. Η πρόταση για την ανάθεση της αρμοδιότητας έχει διατυπωθεί παράλληλα με εκείνη για την κατάργηση της τοπικής αρμοδιότητας των συμβολαιογράφων, δηλαδή την υποχρέωση ο πλειστηριασμός να μπορεί να διενεργείται από συμβολαιογράφο που δεν είναι εγγεγραμμένος στον σύλλογο του ίδιου νομού.

Η νέα απόφαση των συμβολαιογράφων για αποχή από τα καθήκοντά τους λίγες μόλις μέρες πριν από την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας –έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Νοεμβρίου– γεννά ερωτήματα, στο βαθμό που ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός έχει προκριθεί ως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την επάνοδο στην ομαλότητα. Να σημειωθεί ότι η απόφαση για αποχή έως τα τέλη του 2017 ελήφθη σε έκτακτη γενική συνέλευση το Σάββατο με ψήφους 134 υπέρ και 132 κατά και η αιτία αποδίδεται στα γενικευμένα επεισόδια και τους προπηλακισμούς κατά συμβολαιογράφων. Παρά το γεγονός ότι η επιστροφή των συμβολαιογράφων στα καθήκοντά τους τους τελευταίους μήνες αποδείχθηκε κενό γράμμα, αφού η δράση των λεγόμενων «συλλογικοτήτων» δεν επέτρεψε ουσιαστικά τη διενέργεια πλειστηριασμών, αποτρέποντας μάλιστα και πολλούς που είχαν αντικείμενο εμπορικά, βιομηχανικά ακίνητα ή ακόμα και πλοία, η επαναπροκήρυξη της αποχής για τους προσεχείς δύο μήνες συνιστά πισωγύρισμα στην όλη προσπάθεια ενεργοποίησης των πλειστηριασμών, που είναι «παγωμένοι» εδώ και εννιά περίπου χρόνια.


Από την πλευρά των συμβολαιογράφων η απόφαση επιδιώκεται να χρησιμοποιηθεί ως μέσο πίεσης προς την κυβέρνηση προκειμένου να λάβει μέτρα προστασίας των συμβολαιογράφων, οι οποίοι είναι αλήθεια ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν υποστεί προπηλακισμούς, πολλές φορές υπό την παρουσία αστυνομικών, που ήταν απλοί παρατηρητές σε παρόμοια φαινόμενα. Στην ανακοίνωση, άλλωστε, που εξέδωσε ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος, γίνεται λόγος για την ανάγκη αυστηροποίησης του νομικού πλαισίου και της ποινικής αντιμετώπισης όσων επιτίθενται και προπηλακίζουν συμβολαιογράφους, ενώ διατυπώνεται και το αίτημα «για ανάληψη από το υπουργείο Δικαιοσύνης της εποπτείας και της ευθύνης της πλατφόρμας ηλεκτρονικής διενέργειας των πλειστηριασμών».