3.23.2018

Με «κούρεμα» ανταλλάζουν οι τράπεζες τον νόμο Κατσέλη


Δελεαστικές ρυθμίσεις προετοιμάζουν οι τράπεζες για όσους έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη, ελπίζοντας πως θα καταφέρουν με αυτόν τον τρόπο να επαναφέρουν στη.. ζωή ένα χαρτοφυλάκιο 17,5 δισ. ευρώ που παραμένει ανενεργό εδώ και χρόνια.

Από τον Απρίλιο, ο νόμος Κατσέλη μπαίνει στο μικροσκόπιο των Θεσμών και, όπως όλα δείχνουν, θα καταλήξει στην κλίνη του Προκρούστη. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 160.000 οφειλέτες έχουν βρει καταφύγιο στην ευνοϊκή ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αναμένοντας την εκδίκαση της υπόθεσής –μια διαδικασία που αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρονοβόρα που μπορεί να κρατήσει έως και επτά χρόνια.

Ήδη, η διαδικασία υπαγωγής στον Νόμο έχει δυσκολέψει σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Θυμίζεται ότι τα πρώτα χρόνια της εφαρμογής του όποιος έκανε αίτηση υπαγόταν σε αυτόν, ενώ πλέον υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις –οι οποίες θα γίνουν αυστηρότερες όταν περάσει ο Νόμος από το «κόσκινο» των Θεσμών.

Σύμφωνα με πηγές του τραπεζικού κλάδου, το τοπίο θα αλλάξει δραματικά. Όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης θα απορρίπτονται κατευθείαν, ενώ αναμένεται να ξεσκεπαστούν και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές –που οποίοι υπολογίζεται ότι ανέρχονται στο 1/3 των συνολικών δικαιούχων. Οι έλεγχοι των φακέλων θα αυστηριοποιηθούν, ενώ θα αρθεί και το τραπεζικό απόρρητο για όσους επικαλούνται πρώτη κατοικία.

«Χρυσή» δεξαμενή για τις τράπεζες οι οφειλέτες του νόμου Κατσέλη

Σε αυτό ποντάρουν και οι τράπεζες, οι οποίες σπεύδουν να προσθέσουν όπλα στη φαρέτρα τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζουν «κούρεμα» που μπορεί να φτάνει έως το μισό της οφειλής για τα καταναλωτικά δάνεια και άνω του 80% για τα στεγαστικά.

Οι προτάσεις των τραπεζών είναι πιθανότερο να βρουν ευήκοα ώτα σε όσους οφειλέτες έχουν μικρότερες οφειλές που θέλουν να «ξεμπερδεύουν» με αυτές, καθώς δύσκολα θα ρισκάρει κάποιος να βγει από το καθεστώς το ασυλίας που απολαμβάνει λόγω του νόμου, ακόμη και αν του προσφέρει η τράπεζα γενναίο κούρεμα.

Το ζήτημα είναι, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, ότι στον Νόμο έχουν προσφύγει άτομα που έχουν ακίνητα στην κατοχή τους, τα οποία θέλουν να προστατέψουν. Διαφορετικά, δεν θα είχαν κάτι να φοβηθούν από το «κοκκίνισμα» των δανείων τους. Αυτό δημιουργεί μια τεράστια ευκαιρία να μειώσουν οι τράπεζες  την υπέρογκη κληρονομιά των NPLs που «στραγγαλίζει» τη ρευστότητά τους. Πρώτοι στο ραντάρ των τραπεζών μπαίνουν 45.000 οφειλέτες που προστατεύονται από τον νόμο αλλά χρωστούν μόνο σε μία τράπεζα.

Οι τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει να συνεργάζονται με ανταλλαγή στοιχείων, προκειμένου να «φακελώσουν» αυτή την κατηγορία οφειλετών που υπολογίζεται ότι χρωστούν συνολικά 4 δισ. ευρώ. Κάθε νίκη στη μάχη με τα κόκκινα δάνεια είναι σημαντική για τις τράπεζες, ιδίως εάν αναλογιστεί κανείς ότι έχουν βάλει τον στόχο μείωσης των NPLs  στα 15 δισ. ευρώ για φέτος –ένας στόχος ιδιαίτερα φιλόδοξος που προϋποθέτει ότι θα μπουν στο παιχνίδι νέα όπλα, αλλά και παίκτες.