4.25.2018

Στο… στόχαστρο των Τραπεζών τα “κόκκινα δάνεια” στο Νόμο Κατσέλη


Από κόσκινο περνούν οι τράπεζες τους 160.000 δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν λάβει 280.000 δάνεια (καταναλωτικά, στεγαστικά) και έχουν ενταχθεί από το 2010 έως και σήμερα στον νόμο Κατσέλη.
Ο διαχωρισμός έχει ήδη γίνει και αφορά δύο κατηγορίες: 45.000 δανειολήπτες που έχουν πάρει δάνειο από μία τράπεζα και 115.000 –– που χρωστούν σε περισσότερα από δύο πιστωτικά ιδρύματα. Η πρώτη κατηγορία χρωστά συνολικά 4 δισ. ευρώ και η δεύτερη 13,5 δισ. ευρώ.

Το ξεσκόνισμα των δανειοληπτών από τις τράπεζες στοχεύει στην… εμβολή του νόμου μέσω των ρυθμίσεων που θα προτείνουν τους επόμενους μήνες και στις δύο κατηγορίες δανειοληπτών.

Η κινητοποίηση των τραπεζών πυροδοτήθηκε και από την πίεση της εποπτικής αρχής, της Τράπεζας της Ελλάδος, η διοίκηση της οποίας έχει κατ’ επανάληψη αναφερθεί στο γεγονός ότι το δανειακό χαρτοφυλάκιο που απολαμβάνει νομική προστασία (σ.σ. δηλαδή τα 17,5 δισ. ευρώ) είναι ιδιαίτερα μεγάλο και οι υποθέσεις πρέπει να επαναξετασθούν καθώς σε αυτές κρύβονται χιλιάδες στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία των τραπεζών από τους 160.000 δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στον νόμο, οι 48.000 διαθέτουν κινητή περιουσία και δεν πληρώνουν από επιλογή.

Σύμφωνα με τις ασφαλείς πληροφορίες εδώ και δύο μήνες οι τράπεζες «σκαλίζουν» 45.000 δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν αθροιστικά δάνεια 4 δισ. ευρώ και χρωστούν ο καθένας σε μία τράπεζα.

Τα δάνεια που έχει χορηγήσει καθεμία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στην εν λόγω κατηγορία δανειοληπτών ανέρχονται σε 1-1,5 δισ. ευρώ.

Πηγές με γνώση της διαδικασίας αναφέρουν ότι οι τράπεζες έχουν αρχίσει – ενόψει και της σχετικής νομοθέτησης των αλλαγών στον νόμο Κατσέλη – ατύπως να μοιράζονται μεταξύ τους δεδομένα για τους 45.000 δανειολήπτες, τα οποία αφορούν τυχόν κινητή περιουσία (καταθέσεις, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και ασφαλιστήρια συμβόλαια) που εκείνοι διαθέτουν.

«Στόχος μας είναι όταν γίνουν οι αλλαγές στον νόμο η κάθε τράπεζα να έχει ολοκληρώσει την προεργασία και να είναι έτοιμη να τους καλέσει σε ρύθμιση αξιοποιώντας το χρονικό διάστημα έως ότου γίνει το δικαστήριο», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ρύθμιση που θα προτείνει η τράπεζα στον δανειολήπτη της συγκεκριμένης κατηγορίας θα προβλέπει κούρεμα έως 50% εφόσον αφορά στεγαστικό και έως 85% για καταναλωτικό.

«Στην περίπτωση όμως που πιαστούν με περιουσία δεν θα υπάρξει καμία ευνοϊκή ρύθμιση», συμπληρώνει η ίδια πηγή.

Η επιθετική πολιτική που ετοιμάζουν οι τράπεζες για τους 160.000 δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη, πέραν της αποκάλυψης των 48.000 στρατηγικά κακοπληρωτών, στοχεύει και στην ρύθμιση των υποθέσεων εκτός δικαιοσύνης, που εκ των πραγμάτων έχει αποδειχθεί από το 2010 έως και σήμερα ιδιαιτέρως χρονοβόρα.

Για παράδειγμα, υπάρχουν χιλιάδες αιτήσεις που έχουν πάρει δικάσιμο για το 2020-2022-2025, γεγονός που στερεί από το τραπεζικό σύστημα την έγκαιρη αντιμετώπιση 17,5 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων όταν τα κρίσιμα έτη για την μείωσή τους είναι το 2018 και το 2019, με βάση τους στόχους που έχουν υποβάλλει στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).