5.16.2018

Split "σπάσιμο" σε δύο τμήματα των κόκκινων στεγαστικών δανείων με πάγωμα μέρους της οφειλής προωθεί SSM (Μηχανισμός EKT που εποπτεύει τις τράπεζες)


Λύση που προβλέπει το «σπάσιμο» των κόκκινων στεγαστικών δανείων σε δύο τμήματα προωθεί ο Μηχανισμός της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας που εποπτεύει τις τράπεζες (SSM). Σύμφωνα με ενημέρωση που έγινε, ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ θεωρεί ότι ο διαχωρισμός των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων σε δύο κομμάτια, έτσι ώστε ο δανειολήπτης να εξυπηρετεί μόνο το ένα τμήμα της οφειλής του με παράλληλο «πάγωμα» του υπολοίπου τμήματος, αποτελεί μία λύση συμφέρουσα τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις ίδιες τις τράπεζες.

Το σχέδιο

Η λύση αυτή η οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί υπό αυστηρές προϋποθέσεις προβλέπει, μεταξύ άλλων, το διαχωρισμό του κόκκινου δανείου κατά τρόπο που θα μπορεί να εξυπηρετείται από τον δανειολήπτη. Οι τράπεζες από την πλευρά τους δεν θα επιτρέπεται στην πορεία να προσαυξάνουν το τμήμα του δανείου που εξυπηρετείται μειώνοντας ισόποσα το μέρος του δανείου που μένει παγωμένο. Από την πλευρά τους οι δανειολήπτες θα είναι υποχρεωμένοι να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, ενώ θα χάνουν τη ρύθμιση αυτή στην περίπτωση που καθυστερούν να καταβάλλουν τις δόσεις για την εξυπηρέτηση του δανείου.

Ιρλανδικό μοντέλο

Η ανωτέρω λύση υιοθετήθηκε στην Ιρλανδία για την αντιμετώπιση του αντίστοιχου προβλήματος και πάνω σε αυτή φέρονται να αναζητούν τη λύση και για την Ελλάδα Τράπεζες και SSM.
Μία τέτοια λύση σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή θα βοηθούσε τις τράπεζες να επιταχύνουν τη διαδικασία μείωσης των κόκκινων δανείων οδηγώντας σε ταχύτερη εξυγίανση. Παρά ταύτα ο SSM φαίνεται να είναι ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των stress tests, καθώς και από τις διοικήσεις των τραπεζών οι οποίες κατάφεραν μέσα σε 12 -18 μήνες να ανατρέψουν τα αρνητικά δεδομένα. Tα αποτελέσματα των stress tests, αν και αποτέλεσαν θετική έκπληξη, δεν αποκλείουν ωστόσο στο μέλλον κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Δεν φτάνει μόνο η μείωση των κόκκινων δανείων

Αναφορικά με τη λεγόμενη επιστροφή στην κανονικότητα των ελληνικών τραπεζών, η οποία θα τους επιτρέψει μεταξύ άλλων να μπορούν να χορηγούν περισσότερα δάνεια, η ίδια πηγή εκτίμησε ότι η μείωση των κόκκινων δανείων αποτελεί αναγκαία όχι όμως και επαρκή συνθήκη. Παράλληλα απαιτείται άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και των καταθετών προς τις τράπεζες. Επιπροσθέτως αναγκαία κρίνεται η επιστροφή των καταθέσεων καθώς μετά το 2015 από τις καταθέσεις έχουν διαρρεύσει περίπου 30 δισ. ευρώ.